Accenture Critical Reasoning and Problem Solving Previous Year Questions

03 January 2023

Accenture Critical Reasoning and Problem Solving Previous Year Questions


Accenture Critical Reasoning and Problem Solving Previous Year Questions

Q1) In each question below are given two statements followed by four conclusions numbered I, Il, Ill and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements :

All rats are cows. No cow is white.

Conclusions :

|. No white is rat.

Il. No rat is white.

Ill. Some whites are rats.

IV. All cows are rats.

A. None follows

B. Only IV follows

C. Only I and II follow

D. Only II and IV follow
 
Answer : Option C

Explanation: As per the Venn diagram, conclusion I and II follows

 

Q2) Statements:

I. Some apples are guavas.

II. All apples are oranges.

III. No orange is a papaya.

IV. All papayas are guavas.

Conclusions:

I. Some papayas are apples.

II. Some oranges are papayas.

III. Some guavas are oranges.

A. Only conclusion III follows

B. Either conclusion I or conclusion III follows

C. None follow

D. Only conclusion I follows
 
Answer : Option A
Explanation: As per the Venn diagram, conclusion III follows

 

Q3) The statements given below are followed by some conclusions. Assume the statements are true, even if they contradict commonly known facts, and determine the conclusion/s that follow/s from the statements logically. 

Statements: 


I. All stamps are baskets. 

II. II. Some baskets are hamsters. 

Conclusions: 

I. All baskets are hamsters. 

II. II. Some hamsters are stamps. 

A. Neither conclusion I nor conclusion II follows 

B. Only conclusion I follows 

C. Both conclusion I and conclusion II follow 

D. Only conclusion II follows 
 
Answer : Option A

 

Q4) Read the following argument and mark which of the following assumptions is made in the argument.

More than one billion years’ worth of rocks have gone missing from the geologic record of Grand Canyon.


A. Earth has transitioned from an older setting to the modern one during these one billion years.

B. None of the mentioned options.

C. The western half of the Grand Canyon has gone through a very different geologic contortion compared to the eastern half.

D. Series of Faulting events in that region possibly tore up the earth around the Canyon causing rocks and sediments to wash away in the ocean.
 
Answer : Option D

Explanation: In a new study, researchers led by Peak identify a likely cause for the missing rocks: the breakup of Earth's ancient supercontinent Rodina approximately 700 million years ago. The upheaval was so violent it likely washed rocks and sediment into the ocean — one billion years’ worth, in the case of the Grand Canyon, option D is correct.

 

Q5) Mark the option containing the sentence that strengthens the argument given below.

Argument :


People generally wear light colour clothes in summer.

A. They are easy to wash and easy to dry.

B. Light colour clothes are bad absorber of light.

C. These light colour clothes are thick and warm.

D. They are readily and cheaply available in the summer.
 
Answer : Option B
Explanation: Light colours are poor absorbers of heat , that’s the reason People generally wear light colour clothes in summer.

 

Q6) The question given below is followed by two statements numbered I and II. Determine if the statements are, individually or together, sufficient to answer the question. 

Question: What is the Cost Price of flour? 

Statements: 


I. Kevin mixes flour and sugar in the ratio 3:5 to make pretzels. He sells pretzels at $10 per kg. 

II. The ratio of price of sugar and flour is 9:4 (per kg) and he earns 66(?) % profit.  

A. Statements I and II together are not sufficient to answer the question asked and additional data to the problem is needed 

B. Each statement alone is sufficient to answer the question 

C. Only one of the statements, alone, is sufficient to answer the question but other statement is not 

D. Both statements I and II together are sufficient to answer the question asked but neither statement alone is sufficient

Answer : Option D

 

Q7- Q10) Direction for Q7 to Q10: Read the following information given below and answer the questions that follow :

Six friends - Sheldon, Jack, Justin, Bruce, Peter, and Nicholas are sitting around a circular table, not necessarily in the same order. All of them are facing the center.

I. Peter is sitting exactly opposite to Jack.

II. Justin is the only person sitting between Bruce and Peter.

III. Sheldon is sitting to the immediate left of Jack.

 

Q7) Who among the following are not the immediate neighbours?

A. Bruce and Justin

B. Nicholas and Peter

C. Nicholas and Justin

D. Jack and Sheldon
 
Answer : Option C

Explanation: Using statement one I. Peter is sitting exactly opposite to Jack.

Using statement III. Sheldon is sitting to the immediate left of Jack.

By statement II. Justin is the only person sitting between Bruce and Peter.

Hence, Nicholas and Justin are not immediate neighbours.

 


Q8) Who is sitting second to the right of Peter?

A. Peter

B. Justin

C. Jack

D. Sheldon
 
Answer : Option D
Explanation:



As per the arrangement , the person second to the right of Peter is Sheldon

 


Q9) Who is sitting to the opposite of Sheldon?

A. Bruce

B. Justin

C. Peter

D. Nicholas
Answer : Option B
Explanation:



Justin is sitting to the opposite of Sheldon.

 


Q10) Which of the following is false regarding the position of Jack?

A. Jack is sitting third of the left of Nicholas.

B. Jack is sitting second to the right of Nicholas.

C. Jack is sitting between Bruce and Sheldon.

D. Jack is sitting to the immediate left of Bruce
 
Answer : Option A
Explanation:



Jack is sitting third of the left of Nicholas is false.

 

Q11 - Q14) Direction for Q11 to Q14: Read the following information given below and answer the questions that follow :

There were six participants - M, N, O, P, Q and R in the final of coffee making competitions. The six participants belong to six different locations - Delhi, Mumbai, New York, Paris, Tokyo and London. David, the
judge of this competition, rated the coffee prepared by the participants on a scale of 1 to 10 giving a unique rating to each participant.

I. R was from London.

II. Participants from New York got the highest ranking, but was not O.

III. Only two participants got ratings in even numbers.

IV. The rating of O was double the rating of Q.

V. N got the minimum rating and the rating was an even number.

VI. O got a higher rating than M.

 

Q11) What was the second highest rating given?

A. 7

B. 8

C. 9

D. 6

 
Answer : Option A

Explanation: From, N got the minimum rating and the rating was an even number, therefore the minimum even number between 1 to 10 is 2, N rank is 2

III. Only two participants got ratings in even numbers.

IV. The rating of O was double the rating of Q.

Possible values for

O    Q

4      2

6      3

8      4

10    5

Participants from New York got the highest ranking, but was not O, as O is not highest 10 and 5 isn’t possible, and only two participants got even N is already even rank hence 4 and 8 , 2 and 4 not possible

So the rank of O is 6 and Q is 3

O got a higher rating than M, values possible for M less than 6 are 5,4,3,2,1 as N is the minimum rank 2 and 1 can’t be taken and Q is 3 , 4 is even so only possibility for M is 5

R was from London. Participants from New York got the highest ranking, Hence R is not highest possible ranks left are 9,7 ( even numbers can’t be taken) R will be 7 and the left P will be 9 and belongs to New York.

Participant

Score

Location

P

9

New York

R

7

 

O

6

 

M

5

 

Q

3

 

N

2

 

The second highest rating given is 7.

 


Q12) Who belongs to New York?

A. P

B. Q

C. Cannot be determined

D. M
 
Answer : Option A

Explanation: P belongs to New York as per above table.

 


Q13) What was the rating of coffee prepared by Q?

A. 3

B. 2

C. 6

D. 5
 
Answer : Option A

Explanation: the rating of coffee prepared by Q is 3 as per above table.

 


Q14) Which of the following statements is definitely true?

A. P got a rating of 10

B. M got a rating of 5

C. O belongs to Mumbai

D. Q belongs to Paris
 
Answer : Option B

Explanation: M got a rating of 5 is definitely true.

 

Direction for Q15 to Q16 : The statement given below is followed by two conclusions. Assume the statement is true, even if it contradicts commonly known facts, and determine the conclusion/s that logically follow/s from the statement.
 

Q15) Statement :

Social gatherings could turn into COVID super spreader events if safety norms are flouted.

Conclusions :

I. The coming festive season could be dangerous if safety norms are flouted and lead to a surge in COVID cases.

II. Vaccine provides over 95% protection against severe disease and hospitalisation.

A. Both conclusion I and conclusion II follow

B. Only conclusion I follows

C. Only conclusion II follows

D. Neither conclusion I nor conclusion II follows
 
Answer : Option B

Explanation: As per the statement gatherings could turn  in to COVID super spread , so only Conclusion I follows, decision on Conclusion II can’t be taken as the statement doesn’t discuss about vaccination.

 


Q16) Statement :

Government has started to offer incentives and subsidies on Electric Vehicles.

Conclusions :

I. Pollution can be mitigated by the use of electric vehicles.

II. Electric vehicles are not pocket friendly as compared to conventional petrol/diesel vehicles.

A. Both conclusion I and conclusion II follow

B. Only conclusion I follows

C. Neither conclusion I nor conclusion II follows

D. Only conclusion II follows
 
Answer : Option D

Explanation: Only Conclusion II follows , anything about pollution isn’t discussed in the statement hence conclusion I doesn’t follow



Related Articles

Ask Us Anything !