Hexaware Verbal Ability Previous Year Questions

04 January 2023

Hexaware Verbal Ability Previous Year Questions


Hexaware Verbal Ability Questions

Q1) There are five sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence or part of sentence that is/are correct in terms of grammar and usage. Then, choose the most appropriate option.

A. Itis sometimes told that democratic

B. government originated in the city-states

C. of ancient Greece. Democratic ideals have been handed to us from that time.

D. In truth, however, this is an unhelpful assertion. ‘A Mark as error

E. The Greeks gave us the word, hence did not provide us with a model

A. B only

B. A,B and D

C. B, C and D

D. B and D 
 
Answer : Option D

Explanation:
Statement A is incorrect because the verb ‘told’ is incorrectly used. The verb ‘said’ should be used instead.
There is no error in statement B.
Statement C contains the incorrect idiom ‘handed to us’ instead of ‘handed down to us’.
Statement D is correct.
Statement E is incorrect because the word, ‘hence’ is used as a conjunction, whereas it is an adverb. The use of a proper conjunction (e.g. and / but) will improve the sentence.

The correct option is D - B & D

 

Q2) Choose the word which would make the sentence grammatically correct and meaningful.

Everybody these days complains ........ corruption in public life.


A. off

B. of

C. against

D. about
 
Answer : Option D

Explanation: Complain about someone or something.

Here complaining about corruption (something that troubles the society or nation).

 

Q3) In the following question a statement is followed by two arguments | and II. You have to decide which of the arguments is strong.

Give Answer (A) if only argument | is strong.

Give Answer (B) if only argument II is strong.

Give Answer (C) if either | or Il is strong.

Give Answer (D) if neither I nor Il is strong.

Statement: Should military training be made compulsory in our country like other countries?

Arguments:

|. Yes, every citizen has right to protect his country.

II. No, it is against the policy of non-violence.

A. (A)

B. (C)

C. (B)

D. (D)
Answer : Option A

Explanation: Clearly, military service is not meant to create violence but to defend against violence. So, argument II is vague. Since every citizen must share in the service towards the country, so argument I holds strong.

 

Q4) Consider the statement to be true, decide which of the given course of action logically follows for pursuing.

Statement:

A large number of tribal inhabitants are found to have been suffering from various diseases due to exposure to radioactive waste near the Uranium mine.

Courses of Action:

|. The Government should immediately close down the mine.

ll. The Government should immediately take steps to save local people from exposure to radioactive waste.

lll. The tribals should be rehabilitated at a safer place.

A. Only III follow

B. Only Il and III follow

C. Only | and I follow

D. Only | and III follow
 
Answer : Option B

Explanation: Action I is not practical one, hence does not follow. Actions II and III are right courses and deal with the problem positively and effectively.

 

Q5) Consider the statement to be true, decide which of the assumptions is implicit for the statement.

(A) if only assumption | is implicit.

(B) if only assumption II is implicit.

(C) if both | and I! implicit.

(D) if neither | nor II is implicit.

Statement: Children, who get encouragement, usually perform better - a note by the Principal to the parents.

Assumptions:

|. Some parents do not encourage children.

ll. Parents may follow Principal's advice.

A. (A)

B. (D)

C. (C)

D. (B) 
 
Answer : Option C

Explanation: The statement talks of the performance of children who get encouragement. It means that there are some children who are not encouraged. So, I is implicit. Also, the Principal notifies to the parents that encouragement helps children improve their performance, with the hope that they too would encourage their children. So, II is also implicit.

 

Q6) Rearrange the given sentences to form a coherent paragraph.

(1) But the fact is that most of us lie about 18 to 50 times a day. Often without thinking.

(2) And so, honesty can make all the difference in a relationship.

(3) We all like to think of ourselves as honest people.

(4) So we land in trouble constantly, even though we never meant to hurt someone's feelings.

A) 3412

B) 3142

C) 3421

D) 3124

Answer : Option B

Explanation: The sentences 1 and 4 have a link. Since we lie many times and that makes us to land in troubles. And 14 is in only option B.

 

Q7) Fill in the blank with the most suitable option.

Jerry stays ___a penthouse atop a skyscraper.

A) at

B) on

C) None of the mentioned options

D) in

Answer : Option D

Explanation: The sentence clearly gives an idea that Jerry stats inside a penthouse. SO, the only prepositions that fits the best is ‘in’. So, option D is correct.

 

Q8) Choose the option which is closest in meaning to the word given below.

CONTRAST

A) Compare

B) Check

C) Prepare

D) Display

Answer : Option A

Explanation: The meaning of the word ‘contrast’ is ‘comparison between two people or things’. So, the closest meaning is ‘compare’.

 

Q9) Fill in the blank with the most suitable option.

This family needs a counselor to____ guide them towards happiness.

A) gaunty

B) smartly

C) gently

D) sweetly

Answer : Option C

Explanation: The correct adverb that fits in the blank is gently.

 

Q10) Find out which underlined part of the sentence below has an error and mark the option accordingly.

I regret that I wasn't aware that you have lost your job when you visited me last week.

A) I wasn't aware

B) have lost your

C) when you visited me

D) No Error

Answer : Option B

Explanation: The correct sentence of option B must be ‘you had lost your job’. So, error is in option B.

 

Q11) Choose the answer that shows the best punctuation for the underlined part of the sentence.

She was the one you were talking of, wasn't she?

A) of, wasn't she?

B) of wasn't she?

C) of wasn’t she.

D) of, wasn't she. 

Answer : Option A

Explanation: There is no error in the given sentence.

 

Q12) Fill in the blank with the most suitable option.

I told her that I___ German fluently, thanks to her efforts.

A) None of the mentioned options

B) could have spoken

C) could speak

D) can be speaking

Answer : Option C

Explanation: ‘could speak’ is the correct answer.

 

Q13) Mark the option which is closest to the meaning of the word.

BAIL

A) Promise

B) Group

C) Leave

D) Money

Answer : Option C

Explanation: BAIL = to let somebody go free on bail

So, the closest meaning is Leave.

 

Q14) Fill in the blank with the most suitable option.

Don't dismiss the idea completely; talk it ______ with your husband and see if you agree on it.

A) at

B) up

C) for

D) over

Answer : Option D

Explanation: Talk over means - to review or consider in conversation : discuss.

The phrase – ‘Don’t dismiss the idea completely’ is clearly says that, not to give up the idea and reconsider. So, option D is correct.

 

Q15) Find out which underlined part of the sentence below has an error and mark the option accordingly.

lam guilty of not knowing you have come to me to seek help for the next issue of your magazine.


A) your magazine

B) for the next issue

C) not knowing

D) have come to me
 
Answer : Option D

Explanation: The correct sentence is – I am guilty of not knowing that you have come to me to seek help for the next issue of your magazine.



Related Articles

Ask Us Anything !