LTI Verbal Ability Previous Year Questions

03 January 2023

LTI Verbal Ability Previous Year Questions


L & T Infotech Verbal Ability Questions

Q1) Identify the grammatically correct sentence out of following sentences.

A. Questions should be submitted to the presenters during the presentation.

B. A food chain is a linear network of links in a food web starting from producer organisms

C. Everything ultimately derives its energy upon the sun.

D. A keystone species is a species that has a large impact on the surrounding environment.
 
Answer : Option C

Explanation: Correct sentence is- and you will never get it back

 

Q2) Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the underlined phrase to make the sentence grammatically meaningful and correct?

Toxicity often comes from drinking methanol, which resulting in blindness, tissue damage or death.


A. which results in blind

B. which results in blindness

C. which result in blindness

D. whose results in blindness
 
Answer : Option B

Explanation: According to the options, there must be definitely a replacement must be done.

Out of the 4-given option,

Option D can be eliminated, as whose is not the right word to be use.

Option C can be eliminated, as the word “which” denies singular, the verb must be “results”.

In between options A and B, option B is correct, as the results in Blindness (a noun to be used).  Whereas Blind is an adjective.

So, option B.

 

Q3) The coarse young man was do not sure which fork to use during the appetizer portion of the meal.

A. was not sure which

B. was not sure what

C. was not sure when

D. was not sure why
 
Answer : Option A

Explanation: The only correct question word that can be used here is “which fork”.

Since there are many types of forks, for example – dessert fork, salad fork, carving fork etc., the young man is unaware of which of the forks he must use during appetizer portion.

 

Q4) In the question, a part of the sentence is italicized. Alternatives to the italicized part are given which may improve the construction of the sentence. Select the correct alternative :

They were going home when it was starting to rain.


A. when it started to rain

B. When it is starting to rain

C. When it was raining

D. No change
 
Answer : Option C

Explanation: Since they used a word ‘starting’ which means it was about to start, when they were going.

Option C can be eliminated, since there is no mentioning about start or when it is or was raining.

Option B can be eliminated, since “is”, which is the present tense helping verb usage. But the sentence should be in past tense. So, usage of “is” is wrong.

The second part of the sentence must be in simple past, since it was about to start or just started. So, Option A is the correct choice.

 

Q5) A number of sentences are given below which, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph.

A. Made from bird feather, the strongest quills were those taken from living birds during the spring season.

B. The fine outer feathers from the left wing were favoured as they curved out-ward and away when used by a right handed writer.

C. For fine lines, crow feathers were the best closely followed by those of the eagle, owl, hawk and turkey.

D. The writing instrument that dominated for the longest period in history - over one thousand years - was the quill pen introduced around 700 A.D. 

E. Goose feathers were the most common in usage, while those of the swan were considered premium grade, being more scarce and expensive.

A. DABEC 

B. CBAED

C. EADCB

D. AEDCB
 
Answer : Option A

Explanation: The introduction or opening sentence of the paragraph is mentioned in sentence D.

With D as a start, only option A is there.

So, the correct answer is option A.

 

Q6) For the following questions, find a word that is opposite to the capitalized word:

SENTIENT

A.abnormal 

B.Irregular 

C.Unconscious 

D.Elemental

Answer : Option C

Explanation: The meaning of the word ‘Sentient’ is – conscious of sense impressions.

As opposite word is required, unconscious is the only fit.

So, option C is the correct answer.

 

Q7) Choose the word which best expresses the meaning of the underlined word in the sentence.

His conjecture was better than mine

Options-

A.Guess

B.Fact

C.Surprise

D.doubt???

Answer : Option A

Explanation: Conjecture means to guess about something without proof.

As same meaning is required, option A is the correct answer.

 

DIRECTIONS Q8 - Q10) : Read the following passage carefully and choose the most appropriate option from the choices given.

(1) When the thriller writer Robert Ludlum died in March 2001, several of his obituarists tellingly recalled the reaction of a Washington Post reviewer to one of the author's many, phenomenally popular novels: `It's a lousy book. So I stayed up until 3am to finish it.' This anecdotal, tongue-in-cheek confession neatly captures the ambivalence associated with a hugely successful mode of crime writing, a guilty sense that its lack of literary merit has always somehow been inseparable from the compulsiveness with which its narrative pleasures are greedily gobbled up, relegating the thriller to the most undeserving of genres. To describe a thriller as `deeply satisfying and sophisticated' (to pluck a blurb at random from the bookshelves) is already to beg the insidious question: how satisfying and sophisticated can it be?
 

(2) It might be thought that this kind of skeptical response is likely to be encouraged by any type of popular literature that could be considered formulaic, or that relies upon stock characters or highly conventionalised narrative structures, or whose enjoyment comes from the repetition of certain well-worn themes or devices. But the thriller is unusual in its reliance upon, or subordination to, the single- minded drive to deliver a starkly intense literary effect. Thus, in the words of The New York Times Book Review's suitably lurid verdict on the novel that famously first unleashed Dr Hannibal Lecter upon an unsuspecting public, Thomas Hanis’s Red Dragon (1981) 'is an engine designed for one purpose – to make the pulse pound, the heart palpitate, the fear glands secrete'. Judgments like these, carefully filleted and recycled as paperback blurbs, make a virtual contract with potential purchasers, offering an irresistible reading experience that will stretch them to the limit. To be reckoned 'as good as the crime thriller gets', to quote from the cover of Lawrence Block's A Walk Among The Tombstones (1992), `the suspense' will be `relentless'; indeed it `will hold readers gaga with suspense'.

(3) Of course, such overblown appeals to a hyperventilated state of pleasurably anxious unknowing can easily be dismissed as little more than a sign of the extent to which popular criticism has been debased by the inflated currency of contemporary marketing. But they do offer some important clues to the thriller's provenance and distinctiveness.

 

Q8) Which of the following conclusions can be drawn from the first paragraph?

A.1. Robert Ludlum wrote short stories

B.2. Literary merit and popularity always go together

C.3. Literary merit and popularity often do not go together

D.4. None of the above

Answer : Option C

Explanation: So I stayed up until 3am to finish it.' This anecdotal, tongue-in-cheek confession neatly captures the ambivalence associated with a hugely successful mode of crime writing, a guilty sense that its lack of literary merit has always somehow been inseparable from the compulsiveness with which its narrative pleasures are greedily gobbled up, relegating the thriller to the most undeserving of genres.

These above lines, clearly show that from the paragraph 1, option C is the conclusion we can draw from the above example.

 

Q9) Dr. Hannibal Lecter is a character created by

A. Lawrence Block

B. Robert Ludlum

C. Thomas Hanis

D. Anthony Hopkins

Answer : Option C

Explanation: Thus, in the words of The New York Times Book Review's suitably lurid verdict on the novel that famously first unleashed Dr Hannibal Lecter upon an unsuspecting public, Thomas Hanis’s Red Dragon (1981) 'is an engine designed for one purpose.

Dr Hannibal Lecter is a character from the mind of Thomas Hanis’s.

 

Q10) What expression or word from the passage means "with ironic or flippant intent"?

A. Well-worn

B. Gaga

C. Debased

D. Tongue-in-cheek
 
Answer : Option D

Explanation: Well – worn = extensively used or old

Gaga = very enthusiastic

Debased = reduced in quality

Tongue-in-cheek = ironic, flippant.

So, option D.

 

Q11) In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word  CORPULENT

A. Lean

B. Gaunt

C. Emaciated

D. Obese
 
Answer : Option D

Explanation: Corpulent = Fat or obese, which is option D.

 

DIRECTIONS Q12-Q13) : A word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Choose the correctly spelt word.

 

Q12) Collaboration 2. Collaberation 3. Colaboration 4. Coleberation

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer : Option A

Explanation: The correctly spelt word is option A.

 

Q13) Etiquete 2. Ettiquete 3. Etiquette 4. Ettiquette

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer : Option C

Explanation: The correctly spelt word is option C.

 

Q14) I saw a …… of cows in the field.

A. Group

B. Herd

C. Swarm

D. flock
 
Answer : Option B

Explanation: Collective noun of group of cows is ‘Herd’.

So, answer is option B.

 

Q15) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence.

The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

A. We discussed about the problem so thoroughly

B. on the eve of the examination

C. that I found it very easy to work it out.

D. No error.

Answer : Option A

Explanation: Discussed about is not the right phrase.

The correct sentence is – ‘We discussed the problem so thoroughly’



Related Articles

Ask Us Anything !