TCS NQT Verbal Ability Previous Year Questions

03 January 2023

TCS-NQT Verbal Ability Foundation Section Previous Year Questions


TCS-NQT Verbal Ability Foundation Section Previous Year Questions

Q1) One part of the sentence below may contain may error. Identify the part. If there is no error, choose "No error". Everyday life have become more complicated with the advancement in mobile technology. 

A. More complicated with the

B. Everyday life have become

C. No error

D. Advancement in mobile technology
 
Answer: Option B
Explanation: Since life is singular ‘has’ is the verb to be used instead of have.

 

Q2) The following three sentences can be revised into one better sentence. Choose the sentence that is the best revision: (i) I was at the fair. (ii) I got lost. (iii) I got scared.

A. I am scared after I am lost at the fair.

B. I went to fair and got scared as I was lost.

C. I am lost at the fair so I am too scared.

D. I got lost at the fair and was scared.
 
Answer: Option D

Explanation: Since all the three parts talks about the past tense. The revised sentence should also be in PAST.

So, options A and C are eliminated as they are in the simple present tense using ‘am’.

In between B and D. B is giving additional information – I went to the fair, which is never mentioned. So the best revised sentence is option D.

 

Q3) In which of the following sentences does NOT use informal language?

A. Did you locate our office quite easily?

B. You will be working with different managers during your training.

C. We shall endeavour to inform you of the position in two weeks time.

D. Is there anything else you want to ask me?
 
Answer: Option B

Explanation: The sentence to be selected does NOT use informal means – the sentence should be a formal sentence.

The most formal of all is option B

 

Q4) The lady _____ purse was lost lodged a complaint at the police station.

A. Who

B. Whose

C. Whom

D. Where
 
Answer: Option B

Explanation: “Whose” is a possessive adjective that describes that the lady owns the purse.

 

Q5) The final report on the project was ______ into three parts

A. Broken up

B. Broken off

C. Broken away

D. Broken out
 
Answer: Option A

Explanation: The phrase - break up indicates dividing something into smaller parts.

 

Q6) Some part of the sentence below may contain an error. Identify the part. If there is no error, choose ‘No Error’.

The new computation algorithm combines scores with multiple measures of quantitative assessment

A. The new computation algorithm combines

B. scores with multiple measures

C. No error

D. of quantitative assessment

Answer: Option C

Explanation: Subject verb agreement is perfectly followed with a singular subject and singular verb. So, no error in the sentence.

 

Q7) Some sentences are missing from the given text. Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in the text. There is one extra sentence that you do not need to use.

Albert Einstein always had a clear view of the problems of physics. 1._________________. He had a strategy of his own and was able to visualize the main stages on the way to his goal. 2.__________________. He received the Nobel Prize in physics in 1921.

A. In 1919, Einstein and his wife, Mileva maric, were divorced

B. He also had the determination to solve them

C. Einstein regarded his major achievements as mere stepping stones for the next achievement

A. (1)-B, (2)-C

B. (1)-A, (2)-B

C. (1)-C, (2)-B

D. (1)-B, (2)-A

Answer: Option A

Explanation: In statement B, “solve them” – refers to solve the problems of physics.

So, the blank 1 should be statement B. Hence options B and C are eliminated.

Statement A does not fit well in blank 2.

Statement C fits well, since his major achievements led to his next achievement which was mentioned next to the blank.

So, option is A.

 

Q8) Select the most appropriate option to fill in the blanks:

Children were quite sad when they did not see butterflies flitting _____ the flowers

A. In

B. With

C. Among

D. Between

Answer: Option A

Explanation: Flitting is flying.

Since butterflies are flying ____ the flowers.

With and between does not fit well.

In between options A and C.

Flying in the flowers is the most appropriate preposition.

 

Q9) One part of the sentence below may contain an error. Identify the error or choose “No Error”

The children are quick to grasp, isn’t it?

A. No error

B. Isn’t it?

C. The children are

D. Quick to grasp
 
Answer: Option B

Explanation: The question tag pronoun should be reflecting about the noun, that is mentioned.

The noun is children which is plural, so the pronoun and the verb must also be plurals.

SO, the right question tag is - aren’t they?

Error is in option B.

 

Q10) Select the most appropriate option

We have found that between Vinaya and Akruti, Vinaya makes _____ errors in her work

A. Largest

B. Smallest

C. Shortest

D. Fewer

Answer: Option D

Explanation: Since it is a comparison between two people, the word to be used is comparative degree but not positive or superlative. The only comparative degree word is fewer, which is option D.

 

Q11) For the four sentences (S1 and S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q, and R, choose the appropriate sentences for S2 and S3 respectively.

S1: My mother had been overweight since she was a child and lost weight only after she got married.

S2:

S3:

S4: There were no use crying to my grandmother as she was now absolved of her responsibilities

P: She started giving me lectures on the importance of meditation and breathing exercises.

Q: My food was regulated - she decided when, what and how much.

R: Her memory of overcoming severe problems of obesity kicked in and soon my weight and health became her obsession.

A. RP

B. QR

C. PR

D. RQ

Answer: Option D

Explanation: Meditation and breathing exercises might not be much appropriate here to add or mention. So, sentence P can be neglected. Hence options A and C which contain P are eliminated.

In between B and D, the sentences R and Q have cause and effect relationship.

Cause being R and effect being Q. So, the link is RQ.

 

Q12) One part of the sentence below may contain an error. Identify the error or choose “No Error”

One of the unreturned book was found in the parking lot.

A. he unreturned book

B. No error

C. was found in the parking lot.

D. One of

Answer: Option A

Explanation: It should be, One of the unreturned books. “One of” must always have a plural word, which gives a meaning of “one of many”. Hence the sentence that has error is option A.

 

Q13) One part of the sentence below may contain an error. Identify the error or choose “No Error”

All the students of the class decided to head to the principal’s office to complain for the new teacher’s misconduct

A. to head to the principal’s office

B. All the students of the class decided

C. to complain for the new teacher’s misconduct

D. No error

Answer: Option C

Explanation: “Complain against” must be the phrase instead of “complain for”.

So, the error is in option C

 

Q14) Read the following passage and fill in the blanks by selecting the most appropriate option

Mamallapuram, also called Mahabalipuram, is about fifty-five kilometres from the city of Chennai. The East Coast Road takes you to this 1________ (missing) which is on the shore of the Bay of Bengal. This 7th century city which was once a 2._____ seaport is now famous for its rock-cut shore temples.

Blank 1. A. consequential B. mementitous C.historic D.fateful

Blank 2. A.frantic B. stuffed C.swamped D.busy

A. (1)-B,(2)-C

B. (1)-A,(2)-A

C. (1)-A,(2)-B

D. (1)-C,(2)-D

Answer: Option D

Explanation: Consequential – Important

Mementitous – important

Historic – famous or important in history

Fateful - having an important effect on the future

 

Frantic - extremely worried or frightened

Stuffed – packed or filled

Swamped – active or engaged.

Blank 1 – The sentence – “This 7th century city” talks about the city that was introduced in before statement. Since they are giving an information saying 7th century, it must be “historic”. So, Historic fits the best. With blank 1 as historic there is only one option C.

 

Q15) You are going to read Civilization. Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in the text. There is one extra sentence that you do not need to use.

Civilisation’s progress must be measured in proportion to man’s success in meeting the challenges of nature. 1.____________________________. It is once a threat to the sustainable evolution of man. 2.___________________________. But if the current trend continues going on unchecked, the future of life on earth will be endangered.

A. But the advancement in Science and Technology is, undoubtedly a mixed blessing

B. There has been an increase in the people's awareness of the consequences of such progress

C. We are bringing out industrial progress to make the world a better and more comfortable place to live in

A. (1)- B, (2)- A

B. (1)- A, (2)- C

C. (1)- C, (2)- A

D. (1)- A, (2)- B

Answer: Option C

Explanation: “The current trend” talks about “the industrial progress to make the world better…”

So blank 1 must be sentence C. So, the only option is C.

 

Q16) One part of the sentence below may contain an error. Identify the error or choose “No Error”

Mrs. Diggle wanted her children to be hardworking, sincere and punctual

A. sincere and punctual

B. Mrs. Diggle wanted her

C. No error

D. Children to be hardworking
 
Answer: Option C

Explanation: There is no error in the sentence.

 

Q17) One part of the sentence below may contain an error. Identify the error or choose “No Error”

The soldiers, in an attempt of showing their loyalty towards their king,fought ruthlessly until the end of the war

A. The soldiers, in an attempt of showing

B. fought ruthlessly until the end of the war

C.  their loyalty towards their king

D. No error

Answer: Option D

Explanation: No error in the sentence.

 

Q18) The following sentence pair can be combined into one better sentence. CHoose the option that contains the two sentences without changing the meaning:

My mother made me join seven different sports activities. At the time, I was just nine

A. My mother made me join seven different sports activities when I was just nine

B. Because I was nine, my mother made me join seven different sports activities

C. While I was nine my mother made me join seven different sports activities

D. Though I was 9, my mother made me join seven different sports activities

Answer: Option A

Explanation: The combined sentence should give a proper meaning of the sentences given in the question.

Because, while and though are not appropriate to use when combining, since these words give different meaning.

So only option is A.

 

Q19) One part of the sentence below may contain an error. Identify the error or choose “No Error”

He had been married with a doctor for five years

A. For five years

B. He had been married

C. No Error

D. With a doctor

Answer: Option D

Explanation: The correct sentence should be – He had been married to a doctor for five years.

So, error is option D.

 

Q20) Select the most appropriate option to fill in the blanks:

Shreya will keep working for you _____ you are respectful towards her.

A. For

B. As long

C. As long as

D. As soon as

Answer: Option C

Explanation: The only right phrase to be used is “as long as”



Related Articles

Ask Us Anything !