Odd Man Out

13 May 2020


We have provided the selective and important Odd man out questions and answers from Logical reasoning section for various Aptitude tests and competitive exams. Try to solve maximum questions to increase your performance in exams.


Formulas For Odd Man Out

Odd One Out in Numbers:  

Try to check for the difference between numbers or multiplication, division pattern. 

Q) 36, 54, 18, 27, 9, 18.5, 4.5 

 a) 4.5 b) 18.5 c) 54 d) 18 

Answer: b) 18.5 

Solution: Alternate numbers are divided by 2 

Odd One Out in Alphabets: 

Q) GC, JN, MI, PT, SO 

a) PT b) GC c) JN d) So 

Answer: PT 

Odd One Out in Words: 

Q)   Mars, Earth, Saturn, Sun, Neptune, Mercury 

Odd One: Sun  

Practice Questions For Odd Man Out

Q1) 3, 5, 11, 14, 17, 21

A) 21

B) 17

C) 14

D) 3

Solution :


Q2)  8, 27, 64, 100, 125, 216, 343

A) 27

B) 100

C) 125

D) 343

Solution :


Q3) 10, 25, 45, 54, 60, 75, 80

A) 10

B) 45

C) 54

D) 75

Solution :


Clear all your Aptitude Concepts from Experts with Aptitude Cracker Course!-https://bit.ly/2YFn39h

Q4) 396, 462, 572, 427, 671, 264

A) 396

B) 427

C) 671

D) 264

Solution :


Q5) Find the odd man out. 1, 3, 9, 12, 19, 29 

A) 12

B) 9

C) 1

D) 3

Solution :

12 is an even number. All other given numbers are odd 

Q6) Find the odd man out: 3, 7, 15, 17, 22, 27, 29. 

A) 15

B) 17

C) 22

D) 27

Solution :

Each of the numbers is odd number except 22. The number '22' is the only even number 

Q7) Find the Missing Number 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, __ 

A) 60

B) 64

C) 72

D) 70

Solution :

Pattern is 1 * 2, 2 * 3, 3 * 4, 4 * 5, 5 * 6, 6 * 7, 7 * 8 

i.e) 8 * 9 = 72 

Looking for ALL IN ONE placement preparation package ? Join our Complete Placement Package! -https://bit.ly/2WC7tIL

Q8) 6, 9, 15, 21, 24, 28, 30 

A) 28

B) 21

C) 24

D) 30

Solution :

Each of the numbers except 28, is a multiple of 3. 

Q9) Find the odd one from the following: 

A) Hard disk 

B) RAM

C) Windows XP 

D) CPU

Solution :

Windows XP is the operating system where as others related to computer parts. 

Q10) Find the Missing Number 8, 24, 12, 36, 18, 54, __ 

A) 108

B) 27

C) 68

D) 72

Solution :

Numbers are alternatively multiplied by 3 and divided by 2 

i.e)54/2 = 27 

To test yourself,  click on the FREE TEST SERIES provided by Talent Battle - https://bit.ly/3dmvTNa 

Ask Us Anything !