Tech Mahindra

Tech Mahindra is one of the major recruiters of freshers from engineering colleges across India. With many students showing interest in the Tech Mahindra Recruitment Process, the competition is high and it is very difficult to crack the exam.

Eligibility Criteria:

  • Any individual with B.E / B.Tech  in any discipline (CSE/ECE/IT/EEE/TELECOM/EI) is eligible to apply. M.Sc graduates in Computer Science & Information Technology can apply.
  • The individual must have a minimum of 60% aggregate throughout the education.
  • A maximum gap of 1 year is permissible after HSC(12th) and not after SSC(10th) or in between semesters of graduation.
  • No active backlogs are permissible at the time of the selection process.

Selection Process:

The job roles offered by Tech Mahindra for freshers is Associate System Engineer which offers a CTC of 2.47 LPA on training and 3.07 LPA on completion of probation period with a 2 years service agreement.

Tech Mahindra recruitment process consists of 4 rounds as follows :

  • Written Round
  • Picture Perception/Story Writing
  • Technical Interview
  • HR Interview

 

Written Round

The first round in Tech Mahindra Recruitment Process is the written round which scores the employability skills of a candidate on the basis of their Mathematical aptitude, English Proficiency, and Communication Skills. A total of 75 questions will be asked in this round and the total time allotted for this section is 50 minutes. There is no sectional time limit for the sections. Also, there is no negative marking for any wrong answer. This test consists of 7 sections:

Sections

Number of Questions

English Language General 1

10

English Language General 2

20

English Language Comprehension

5

Quantitative Aptitude

11

Verbal Reasoning General

21

Verbal Reasoning Paragraph

3

Non-Verbal Reasoning

5

 

 

English Language General 1 – 10 questions consisting of Direct/Indirect Speech, Active/Passive Voice, Vocabulary.

English Language General 2 – 20 questions comprising of Synonyms, Antonyms, Fill in the Blanks, Series, Sentence Completion.

English Language Comprehension – 5 questions have Reading Comprehension where one must read a paragraph and answer the questions that follow.

Quantitative Aptitude – 11 questions based on Profit and Loss, Percentages, Time and Work, Time Speed and Distance, Geometry, Averages, Ages, Simple Interest and Compound Interest.

Verbal Reasoning General – 21 questions consisting of Series, Analogies, Blood Relations, Syllogism, Seating Arrangement, Cause and Effect.

Verbal Reasoning Paragraph – 3 questions based on interpreting a paragraph and answer questions based on logic.

Non-Verbal Reasoning – 5 questions based on Mirror Images, Figure Matrix, Paper cutting, Pattern completion, Dot Situation, Embedded Images.

Picture Perception/Story Writing/Group Discussion

In this Round, you will be given a picture without any text or context. In 15 minutes, you are supposed to write a story based on the picture in not more than 200 words.While processing your storyline, always make sure the events are positive in nature because a negative perception can show the pessimistic nature of your thoughts. Moreover, make the story realistic and avoid complex or supernatural elements. Some times group discussion is also conducted in place of Picture perception round.

 

Technical Interview

You can expect questions on any from the subjects in your curriculum. Good subject knowledge is required to clear this round. A candidate should have the knowledge of Data structures, algorithms, DBMS, Operating System, Networking, OOPs concepts and a programming language of one’s choice. If you are form stream other than CS you should prepare for subjects related to their branch. CS candidates will be tested on coding during the interview. The panel will also be asking questions from the resume, so one should be well prepared with what they have written in their resume

 

HR Interview

For this round, there is no specific pattern, a candidate will have to answer questions based on his/her personal choice, there are no right answers or wrong answers, and it is basically to test one’s personality. Communication and Confidence is tested in this round

Quantitative Aptitude Questions:

1) A is thrice as good a workman as B and therefore A takes 6 days less than B to finish the work individually. If A and B working together complete the work in 2 1/4 days, then how many days are required by B to complete the work alone?

  1. 8

  2. 10

  3. 12

  4. 9

Answer - Option D

Since efficiency and days are inversely related, if B takes Q days to complete the work and A takes Q-6 days to complete the work, 3 x (Q-6) = Q

Solving that, we get Q = 9.

 

2) In a village the average age of n people is 39 years. But after the verification it was found that one person was 50 years older than his age considered in the average. So the new average, after correction increased by 1. The value of n is?

  1. 40

  2. 45

  3. 50

  4. 55

 

Answer - Option C

It is the same as a person with 50 years more age replacing an existing person in the village.

Since the total age of the village having n persons, is being increased by 50 years, and the average age is being increased by 1 year, there are 50 people in the village.

 

3) Two numbers are in the ratio 5:8. If 5 is added to each, the ratio between the numbers becomes 2:3. Find the numbers.

  1. 5,8

  2. 10,16

  3. 20,32

  4. 25, 40

 

Answer - Option D

Let the numbers be A and B

A/B = 5/8 > A = 5B/8

(A+5) / (B+5) = 2/3 > 3 (5B/8 + 5) = 2 (B+5)

Solving, we get B/8 = 5. > B = 40

Thus, A = 25.

 

4) A sum of money under compound interest doubles itself in 4 years. In how many years will it become 32 times itself?

  1. 16

  2. 20

  3. 24

  4. 30

 

Answer - Option B

Let the money be P. We need 32P

P becomes 2P in 4 years

2P becomes 4P in 4 years

4P becomes 8P in 4 years

8P becomes 16P in 4 years

16P becomes 32P in 4 years

So, P becomes 32P in 20 years.

 

5) A took a loan at 8% per Annual simple interest for a period of 4 years. At the end of 4 years, he paid 62700 to clear his loan. How much loan did he take?

  1. 45000

  2. 47500

  3. 50000

  4. 48750

 

Answer - Option B

Let the loan amount be = 100

Therefore amount to be repaid = 100 + (100x8x4)/100 = 132

So, if 62700 was repaid, the initial amount was 62700 x 100/132 = 47500

 

6) A starts from Lucknow and B starts from Kanpur to meet each other. Speed of A is 30 km/h, while the speed of B is 50 km/h. If the distance between Lucknow and Kanpur is 200 km and both A and B start their journey at the same time, at what distance from Lucknow do they meet?

  1. 70 km

  2. 75 km

  3. 80 km

  4. 85 km

 

Answer - Option B

Time taken to meet each other = 200 / 50+30 = 2.5 hours.

Distance covered by A in 2.5 hours = 2.5 x 30 = 75 km from Lucknow.

 

7) Two runners start running around a circular track at the same time. One is at a speed of 6 km/h, and the other at 4 km/h. The former beats the latter by 100 minutes. What is the distance of the track?

  1. 18

  2. 20

  3. 22

  4. 24

 

Answer - Option B

100 minutes = 5/3 hours

Let D be the distance.

D/4 - D/6 = 5/3

D = 20

 

8) The Indian cricket team played 20 one-day matches in a particular season of an year and won 25% of the matches they played. If they wanted a minimum success rate of 75%, what is the minimum number of matches they would have to play more?

  1. 30

  2. 35

  3. 40

  4. 45

 

Answer - Option C

20 x 25/100 = 5

So far, the Indian has won 5 cricket matches. The minimum number of matches would be in the situation where India wins all their remaining matches. Let M be the number of matches required to achieve the target.

Therefore (5+M) / (20 + M) = 75/100

(5+M) / (20 + M) = 3/4

20 + 4M = 60 + 3M

M = 40

 

9) The forgetful merchant A gives a discount of 15% on his marked price. Forgetting that, he took his marked price itself as the selling price, and calculated his profit as 25% on the selling price. What is his actual profit percentage?

  1. 10%

  2. 13 1/3%

  3. 13 2/3%

  4. 13%

 

Answer - Option B

Let the marked price be 100.

At 25%, profit = 25, cost price = 75.

At 15% discount, selling price = 100x.85 = 85

Actual profit percentage = ( 85-75 / 75 ) x 100% = 13 1/3%

 

10) If 43322K is exactly divisible by 72, what is K?

  1. 4

  2. 2

  3. 6

  4. 8

 

Answer - Option D

If 43322K is divisible by 72, then it will be divisible by both 8 and 9

To check divisibility of 8, we have to check the last three digits (as all 000s are divisible by 8)

224 is the only one divisible by 8.

 

11) Find the smallest number 4 digit number, when divided by 5, 8 and 12 leaves a remainder of 3 in each case.

  1. 1203

  2. 1083

  3. 1233

  4. 1003

 

Answer - Option B

The smallest such number will be a multiple of the LCM of 5, 8 and 12, +3 to give the remainder.

LCM of 5, 8 and 12;

5 = 5

8 = 2^3

12 = 2^2 x 3

LCM = 2^3 x 3 x 5 = 120.

Smallest 4 digit multiple of 120 = 1080

Number = 1083

 

12) Find the last 2 digits of 91^75

  1. 11

  2. 31

  3. 51

  4. 71

 

Answer - Option C

For 1, the last digit if any power will always be 1.

To find the second last digit, all we need to do is to take the last digit of 5 (last digit of the power) x 9 (second last digit of the base) = 5

Therefore, last 2 digits = 51.

 

13) In how many ways can the letters A, B, C, E, I, Z can be arranged so that the consonants always occupy the odd places?

  1. 18

  2. 36

  3. 54

  4. 7

 

Answer - Option B

The three vowels can be arranged in 3! Ways

The three consonants can be arranged in 3! ways.

Total = 3! x 3! = 36

 

14) There are six boxes, B1 - B6, and 6 caps, C1 - C6. Each box can hold upto 6 caps. If each box can have any number caps, in how many arrangements is C1 in B1.

  1. 7676

  2. 7556

  3. 7776

  4. 7667

 

Answer - Option C

Since we fix C1 in B1, the other 5 caps can go in any of the 6 boxes.

= 6 x 6 x 6 x 6 x 6 = 7776.

 

15) The sum of three numbers in AP is 12, and the sum of their cubes is 288. Find the product of the three numbers.

  1. 60

  2. 48

  3. 28

  4. 64

 

Answer - Option B

Let the three consecutive numbers in A.P be p, q, r such that

p = (q-d) and r = (q+d)

p+q+r = 12,

q = 4

p^3 + q^3 + r^3 = 288

p^3 + r^3 = 224

p + r = 8

(using trial and error)p = 2, q = 6

2 x 4 x 6 = 48

 

Verbal Questions:

In the question below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

1. Neerav makes tea.

 

A. Tea is made by Neerav.

B. Tea has made by Neerav.

C. Tea was made by Neerav.

D. Tea is made by the Neerav.

 

Ans. A

Rule to make active voice of Simple present sentence : Passive subject + is/are/am + third form of verb + by + passive object.

 

2. My mother loves me.

 

A. I loved my mother.

B. I were loved by my mother.

C. I was loved by my mother.

D. I am loved by my mother.

 

Ans. D

 

3. Nobody can catch her.

A. She can not be caught.

B. She can not caught.

C. She could not caught.

D. She could not be caught.

 

Ans. A

If there is sense of advice in an Imperative sentence then Passive voice will be as:

Passive subject + should be + third form of verb.

 

4. Please give me a pencil.

 

A. You are ordered to give me a pencil.

B. You are ought to give me a pencil.

C. You are requested to give me pencil.

D. You are requested to give me a pencil.

 

Ans. D

Whenever sentence starts with please or kindly, then in passive voice we use "You are requested to"

 

5. Mr. Parkinson knows me.

 

A. I am known for Mr. Parkinson.

B. I am known with Mr. Parkinson.

C. I am known at Mr. Parkinson.

D. I am known to Mr. Parkinson.

Ans. D

We use "to" preposition with word "Know"

 

6. His hard work satisfied me.

A. I was satisfied at his hard work.

B. I was satisfied by his hard work.

C. I was satisfied with his hard work.

D. I was satisfied for his hard work

Ans. C

We use "with" preposition with the word "satisfied"

 

Q. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

7. COMIC

 

A. Happy

B. Tragic

C. Fearful

D. Funny

Ans. B

COMIC - causing or meant to cause laughter

 

8. HAPLESS

 

A. Consistent

B. Cheerful

C. Fortunate

D. Happy

Ans. CHAPLESS - unfortunate

 

Q. Select the most closely related the capital word

9. FULSOME:

 

A. Eager

B. Trivial

C. Thorough

D. Excessive

Ans. D

 

Q. Choose the correct article from the option to fill in the blank

10. They must listen _______ the question first.

 

A. at

B. these

C. over

D. to

E. for

Ans. D

 

11. She is ______ European player.

 

A. a

B. an

C. the

Ans. A

Article 'a' is used before a word which starts with a vowel but the pronunciation is like that of a consonant.Complete the sentence with appropriate word (s)

 

12. Grandmother was considered the _____ of the family. If she raised one eyebrow like a scepter, her _____ also known as family would rush to do her bidding.

 

A. glue, subordinates

B. queen, peons

C. worker, bosses

D. manipulator, juniors

E. matriarch, subjects

Ans. B

 

13. _ my aunt _ my uncle live in India.

 

A. Either, nor

B.Both, and

C. Whether, or

Ans. B

 

14. You can have _ the chicken dish __ the fish dish for dinner tonight.

 

A. as, as

B. whether, or

C. either, or

Ans. C

 

Q. Read the below Passage and answer the questions that follow:

At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

 

1. The character of a nation is the result of its

A. gross ignorance

B. cultural heritage

C. mentality

D. socio-political conditions

Ans-D

 

2. According to the author his countrymen should

A. have vital contacts with other nations

B. have a better understanding of other nations

C. not react to other actions

D. read the story of other nations

Ans-B

 

3. Englishmen like others to react to political situations like

A. each other

B. themselves

C. others

D. us

Ans-B

 

4. The need for a greater understanding between nations

A. will always be there

B. is no longer there

C. is more today than ever before

D. was always there

Ans-C

 

Non Verbal Questions:

 

1) Choose the alternative which closely resembles the mirror image of the given combination.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option A

 

2) Choose the alternative which closely resembles the mirror image of the given combination.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option D

 

3) Choose the alternative which closely resembles the mirror image of the given combination.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option C

 

4) Select a suitable figure from the four alternatives that would complete the figure matrix.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option A

 

5) Select a suitable figure from the four alternatives that would complete the figure matrix.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option A

The number of components in each row either increases or decreases from left to right. In the third row, it increases.

 

6) Select a suitable figure from the four alternatives that would complete the figure matrix.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option A

In each row, the second figure is obtained from the first figure by increasing the number of smaller elements by one and the third figure is obtained from the second figure by increasing the number of smaller elements by one.

 

7) Find out from amongst the four alternatives as to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option D

 

8) Find out from amongst the four alternatives as to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option A

 

9) Identify the figure that completes the pattern.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option C

 

10) Identify the figure that completes the pattern.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option A

 

11) Identify the figure that completes the pattern.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option D

 

12) Select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dots as in Figure-X.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option D

In fig. (X), one of the dots lies in the region common to the circle and the square only and the other dot lies in the region common to all the three figures -the circle, the square and the triangle. In each of the alternatives (1), (2) and (3), there is no region common to the square and the circle only. Only fig. (4) consists of both the types of regions.

 

13) Select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dots as in Figure-X.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option C

In fig. (X), one of the dots lies in the region common to the circle and the triangle only and the other dot lies in the circle alone. In each of the two figures (1) and (2), there is no region common to the circle and the triangle only. In fig. (4) there is no region which lies in the circle alone. Only fig. (3) consists of both the types of regions. 

 

14) Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option C

 

15) Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.

Tech Mahindra Non Verbal Reasoning Questions

Answer - Option D

 

Reasoning Questions:

 

 

1. Pointing to a photograph of a boy Raghav said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Raghav related to that boy?

 

A.Brother

B.Uncle

C.Cousin

D.Father

 

Ans. D

Explanation: The boy in the photograph is the only son of the son of Raghav’s mother i.e., the son of Raghav. Hence, Raghav is the father of boy.

 

2. Pointing to a photograph Selena says, “He is the son of the only son of my grandfather.” How is the man in the photograph related to Selena?

 

A.Brother

B.Uncle

C.Cousin

D. Data is inadequate

 

Answer: Option A

Explanation: The man in the photograph is the son of the only son of Selena’s grandfather i.e., the man is the son of Selena’s father. Hence, the man is the brother of Selena.

 

3. Pointing to a photograph. Adam said, “He is the son of the only daughter of the father of my brother.” How Adam is related to the man in the photograph?

 

A.Nephew

B.Brother

C.Father

D.Maternal Uncle

 

Answer: Option D

Explanation: The man in the photo is the son of the sister of Adam. Hence, Adam is the maternal uncle of the man in the photograph.

 

4. Duke said to Nitin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Duke?

 

A.Son

B.Brother

C.Cousin

D.Brother-in-law

 

Answer: Option B

Explanation: Father’s wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister’s younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Duke.

 

Q. Five girls are sitting on a bench to be photographed. Shyla is to the left of Rachel and to the right of Brenda. Mary is to the right of Rachel. Rima is between Rachel and Mary.

5. Who is sitting immediate right to Rima?

 

A. Brenda

B. Rachel

C. Mary

D. Shyla

 

Answer: Option C

Explanation: B S R RE M

 

Mary is sitting immediate right to Rima.

6. Who is in the middle of the photograph?

 

A.Brenda

B.Rachel

C.Rima

D.Shyla

 

Answer: Option B

Explanation: B S R RE M

 

Rachel is in the middle of the photograph.

7. Who is second from the left in the photograph?

 

A.Rima

B.Mary

C.Brenda

D.Shyla

 

Answer: Option D

Explanation: Shyla is sitting second from the left in the photograph.

 

Q. Six friends are sitting in a circle and are facing the center of the circle. Delilah is between Parker and Peter. Penelope is between Matt and Leo. Parker and Matt are opposite to each other.

 

Who is sitting right to Parker?

 

A. Matt

B. Delilah

C. Peter

D. Leo

 

Answer: Option D

Explanation: P  D P  M P L

Hence, Leo is sitting right to Parker.

 

Who is just right to Peter?

 

A. Delilah

B. Leo

C. Parker

D. Penelope

 

Answer: Option A

Explanation: P  D P  M P L

Hence, Delilah is sitting just right to Peter.

 

 Who are the neighbors of Matt?

 

A. Parker and Delilah

B. Delilah and Penelope

C. Penelope and Peter

D. Leo and Penelope

 

Answer: Option C

 

Explanation: P  D P  M P L

Hence, Penelope and Peter are the neighbors of Matt.

 

Who is sitting opposite to Penelope?

 

A. Parker

B. Delilah

C. Peter

D. Leo

 

Answer: Option B

Explanation: P  D P  M P L

Hence, Delilah is sitting opposite to Penelopy.

 

8. Statements:

  1. The staff of Railway Authorities called off the strike they were observing in protest against privatization.
  2. The staff of Railway Authorities went on strike anticipating a threat to their jobs.

 

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.

C. Both the statements I and II are independent causes.

D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

 

Answer: Option D

Explanation: Both the statements I and II are effects of independent causes.

 

9. Statements:

  1. A huge bus overturned on the middle of the road last night.
  2. The police had cordoned off the entire area in the locality this morning for half of the day.

 

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.

C. Both the statements I and II are independent causes.

D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

 

Answer: Option A

Explanation: Since a huge truck overturned on the middle of the road last night, so, the police had cordoned off the entire area in the locality last morning for half of the day.

 

10. Statements

  1. The prices of vegetables and other essential commodities in the open market have risen sharply during the past three months.
  2. The political party in opposition has given a call for a general strike to protest against the government’s economic policy.

 

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.

C. Both the statements I and II are independent causes.

D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

 

Answer: Option A

Explanation: Since the prices of vegetables and other essential commodities in the open market have been raised sharply during the past three months, so the political party in opposition has given a call for general strike to protest against the government’s economic policy.

 

11. Statements:

  1. All the Trumpets are instruments.
  2. All the instruments are drums.

 

Conclusions:

  1. All the drums are instruments.
  2. All the Trumpets are drums.

 

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

 

Answer: Option B

 

12. An odometer is to mileage as a compass is to

 

A. weight

B. hiking

C. needle

D. direction

 

Answer: Option D

Explanation: An odometer is an instrument used to measure mileage. A compass is an instrument used to determine direction. Choices a, b, and c are incorrect because none is an instrument.

 

13. BINDING: BOOK

 

A. frame : picture

B. display : museum

C. artist : carpenter

D. nail : hammer

 

Answer: Option A

Explanation: A binding surrounds a book; a frame surrounds a picture.

 

14. FINCH: BIRD

 

A. collie: marsupial

B. elephant: reptile

C. Dalmatian: dog

D. frog: toad

 

Answer: Option C

Explanation: A finch is a type of bird; a Dalmatian is a type of dog.

 

15. BRISTLE: BRUSH

 

A. recline: chair

B. stage: curtain

C. arm: leg

D. key: piano

 

Answer: Option D

Explanation: A bristle is a part of a brush; a key is a part of a piano.

Tech Mahindra