**Hexaware Numerical Ability Previous Year Questions With Answers**

**Q1) In how many ways can a cricket team of 11 players be selected out of 16 players, if two particular player are always to be included?**

A. 2008

B. 2004

C. 2006

D. None of these

**Answer :**Option D

**Explanation: **No.of ways of selecting two particular players = 1 ways

And remaining 9 player from 14 (remaining after 2 players) = 14c9 = 2002

Therefore total no.of ways = 2002+1 = 2003 ways

**Q2) A tells B “If you give me Rs 400, then | shall have 25% more than what you have”. B tells A, “If you give me Rs 200, then | shall have three-and-a-half times as much as you have.” How much Rupees B have?**

A. Rs 1600

B. Rs 800

C. Rs 900

D. Rs 1200

**Answer :**Option D

**Explanation: **Let amount of A = X and B = Y

If you give me Rs 400, then | shall have 25% more than what you have

If B give him 400 then A = x+400 and B =Y -400

X+400 = (Y-400) + 25% of (Y-400)

4X+1600 = 5Y – 2000

5Y-4X = 3600

B tells A, “If you give me Rs 200, then | shall have three-and-a-half times as much as you have.”

Then Y +200 = 7/2 ( X-200)

2Y +400 = 7X -1400

7X -2Y = 1800

Solving both Y = 1200/-

**Q3) Aman invests Rs. 10,000 in some shares in the ratio 2:3:5 which pay dividends of 10%, 25% and 20% (on his investment) For that year respectively. Find his dividend income.**

A. 2050

B. 1950

C. 2000

D. 1900

**Answer :**Option B

**Explanation: **According to the given question the man invests rupees 10000 in some shares in the ratio 2:3:5.

That means the share amount will be 2000, 3000 and 5000 respectively.

It is also said that the dividend is 10%, 25% and 20% respectively on the investment.

Therefore, the dividend amount will be 200, 750 and 1000. [10% of 2000, 25% of 3000 and 20% of 5000]

There for his total dividend income will be the sum of the three dividends that is 200 + 750 + 1000 which is equal to Rs 1950. [Ans]

**Q4) The length, breadth and height of a room are in the ratio, 3 : 2: 1. If the breadth and height are halved and the length is doubled, then the total area of the four walls of the room will**

A. decrease by 15%

B. decrease by 30%

C. remain the same

D. decrease by 13.64%

**Answer :**Option B

**Explanation: **Let l=3x, b=2x, h=x

Area of four walls =2(l+b)h=2(3x+2x)x=10x^{2}

L1=6x , b1=x/2 , h=x/2

New area = 7x^{2}

% decrease = 3 x^{2 }/ 10 x^{2 } *100 = 30%

**Q5) If 4 examiners can examine a certain number of answer books in 8 days by working 5 hours a day, for how many hours a day would 2 examiners have to work in order to examine twice the number Of error**

answer books in 20 days.

answer books in 20 days.

A. 8

B. 6

C. 9

D. 5

**Answer :**Option A

**Explanation: **

(m1*d1*h1)/w1 = (m2*d2*h2)/w2

assume w = 100;

(4*8*5)/100=(2*20*h)/200

h = 8 hrs

**Q6) Mitchell travels for a total of 6 hours. If he travelled the first half of the distance at 36 kph and the second half at 5 mps, find the total distance traveled by him in km.**

A.143

B.196

C.164

D.144

**Answer :**Option D

**Explanation:**

**Q7) A mixture of three materials A, B and C (in powdered form) with the volumes in the ratio 4:2:3 is required to make good quality powder. The weights of 1 m3 of A, B and C are 90 kg, 100 kg and 120 kg respectively. What is the ratio of the weights of A and B to B and C in the mixture?**

A.2 : 3

B.1 : 2

C.1 : 1

D.2 : 1

**Answer :**Option C

**Explanation: **The weights of 1 m3 of A, B and C are 90 kg, 100 kg and 120 kg respectively

A = 90* 4 = 360m3

B = 100*2 = 200m3

C = 120*3 =360m3

ratio of the weights of A and B to B and C in the mixture

(360+200) : (200+360)

1:1

**Q8) A man is running at a speed of 2mps. There is a bus stop of length 10m at a distance of 80m from the man. What is the time required by the man to pass by the bus stop?**

A.45 seconds

B.19 seconds

C.34 seconds

D.24 seconds

**Answer :**Option A

**Explanation: **Speed = 2mps

Distance = 10+80 = 90m

Time = 90/2 = 45sec

**Q9) If sinA and cosA are the roots of the equation ax2 + bx + c = 0, then which of the following relationship is correct?**

A.(a - c)2 = b2 + c2

B.(a + c)2 = b2 - c2

C.(a - c)2 = b2 - c2

D.(a + c)2 = b2 + c2

**Answer :**Option D

**Explanation: **Sum of roots

SinA +cosA = -b/a ---- (1)

Product

sinA*cosA = c/a ----(2)

squaring on both sides for 1

(SinA +cosA)^{2} = b^{2} / a^{2}

Sin^{2}A + cos^{2}A + 2* sinA*cosA = b^{2} / a^{2}

1+2c/a = b^{2} / a^{2}

a^{2}+2ac = b^{2}

adding c^{2} on both sides then option D follows.

**Q10) The monthly income of A, B and C in the ratio 2:3:1 and the monthly income of B, C and D are in the ratio 9:3:15. The saving of C and D are in the ratio 2:3 and C saves $600. What is the annual saving of D, if monthly income of A is $6000?**

A.$9800

B.$11500

C.$10800

D.$8500

**Answer :**Option C

**Explanation: **The monthly income of A, B and C in the ratio 2:3: 1, and income of B, C, D is 3:1:5

Therefore, ratio of A, B, C and D will be 2:3:1:5

A = 6000 then D = 15000

Saving of C = 600/-

Ratio of saves of C and D = 2:3

Saving of D = 900 per month, annual saving = 900*12 = $10800

**Q11) The ratio of two numbers A and B is 2 : 5 and the sum of 6 terms of arithmetic progression starting with A and common difference(B - A) is 285. Find the value of B.**

A.25

B.30

C.20

D.15

**Answer :**Option A

**Explanation:**

**Q12) Cameron covered a certain distance at 108 kph and returned back at 20 mps. Find the average speed in mps for the entire journey.**

A.32

B.25

C.24

D.18

**Answer :**Option C

**Explanation:**

**Q13) The ratio of salaries of Peter and Paul was 2:3. Their salaries were increased by Rs. 200 and Rs. 600 respectively, and the new ratio became 1:2. What were their salaries initially?**

A.Rs. 600, Rs. 900

B.Rs. 200, Rs. 300

C.Rs. 800, Rs. 1200

D.Rs. 400, Rs. 600

**Answer :**Option D

**Explanation: **The monthly incomes of Peter and Paul are in the ratio of 2: 3

Let the monthly income of peter = 2x

Let the monthly income of paul = 3x

New salaries will be

Peter = 2x+200 , Paul = 3x+600

Therefore

2x +200 / 3x+600 = 1/2

4x+400 = 3x+600

X = 200

Salaries will be 400 and 600 respectively.

**Q14) Emma invested $5200 under simple interest at 6% per annum. Find the simple interest earned by her after 3 years?**

A.$956

B.$936

C.$846

D.$898

**Answer :**Option B

**Explanation: **P= 5200, r = 6%, T = 3years.

S.I = PTR /100 = 5200*6*3 / 100 = $936

**Q15) Pipe M can fill a tank in 3 hours, and pipe N can fill the tank in 2 hours. If they are opened simultaneously, in how much times (in hours) can they fill it?**

A.1.2

B.1.5

C.2.4

D.3.6

**Answer :**Option A

**Explanation: **Let the capacity be 6 lits

Pipe M can fill a tank in 3 hours, hence the efficiency = 2 lit/hr

Pipe N can fill a tank in 2 hours, hence the efficiency = 3 lit/hr

If the pipes are open simultaneously then 5lits will be filled in 1hrs.

Therefore, 6 lits can be filled in 1.2 hr