05 August 2023

**LTI Quantitative Ability Previous Year Questions**

A. 8

B. 4

C. 6

D. 5

**Explanation: **Each letter can be posted in any letter box. Each letter has 4 options to get posted.

So, number of ways = 48

A. 38.33%

B. 35.33 %

C. 39.33%

D. 33.33%

**Explanation: **40% of 80 is x% more than 20% of 120

40% of 80 = 32

20% of 120 = 24

32 is x% more than 24

24+x% of 24 = 32

X% of 24 = 8

X = 33.33

A. 12 years

B. 9 years

C. 15 years

D. 10 years

**Explanation: **Let Son = x,

father was 24 years older than his son (difference is always same)

father = x+24

at present father is 5 times of son

X+24 = 5x

4x =24

X=6

After three years son will be 6+3 = 9 years

A. 52

B. 39

C. 26

D. 46

**Explanation: **

Let number = X, divisor = Y

X = Y*Q + 25

Twice the number

2X = Y*Q1 +11

Sub X

2 (Y*Q + 25) = Y*Q1 +11

2YQ +50 = YQ1 +11

YQ1 – 2YQ = 39

Y(Q1-2Q) = 39

Y = 39 /(Q1-2Q)

Since 39 is a prime number, then(Q1-2Q) = 39 OR 1

Y = 1 or 39

Option B

A. Rs 1500

B. Rs 1600

C. Rs 1300

D. Rs 1200

**Explanation: **Work done is divided as efficiency of them

Efficiency = 1/ time

Ratio of work done = (1/10 ) : (1/12) : (1/15) = 6:5:4

Total amount 6000 will be divided as 6:5:4 , among A,B& C

C’ share = 4/15 * 6000 = 1600/-

A. 112

B. 116

C. 124

D. 148

**Explanation: **Let the numbers be 7x and 4x.

Then, their HCF =x

So, x=4

So, the numbers are 7x=28 and 4x=16.

LCM of 28 and 16 is 112.

A.30 days

B.42 days

C.53 days

D. 40 days**Explanation: **Efficiency of A and B are in the ratio of 2: 1

Let efficiency of A be 2 units/day

Let efficiency of B be 1 unit/day

Both of them can complete the task in 28 days

Total work = 3*28 = 84 units

Time taken by A alone = 84/2 = 42 days.

A. 46.34 liters

B. 47.36 liters

C. 48.78 liters

D. 49.16 liters

A.(53/3)% p.a

B.(50/3)% p.a

C.(57/3)% p.a

D. (56/3)% p.aLet P=x, then A=2x

Also, S.I = A−P = 2x−x = x

T = 6 years

We know that S.I. = (P×R×T)/100?)

(x×R×6)/100 = x

R = 100x/6x ?= 16.6% = 50/3%

A.1/54

B.1/36

C.20/3

D. 10/27

A. 18 Kg

B. 48 Kg

C. 4 Kg

D. Can't say**Explanation: **Let, ‘x’ kg if type - B rice should be added in the mixture.

Now, 40*12 + 24*x = 45*100/125*(12+x)

480 + 24x = 36x + 432

12x = 480 - 432 = 48

x = 48/12 = 4

So, the answer is 4 kg.

A. 70,000

B. 14,000

C. 84,000

D. 26,000**Explanation: **Travel = 1/7

Remaining = 7/7 - 1/7 = 6/7

Food = 1/3 × 6/7 = 2/7

Remaining = 6/7 - 2/7 = 4/7

Rent = 1/4 × 4/7 = 1/7

Remaining = 4/7 - 1/7 = 3/7

Savings = 1/6 × 3/7 = 1/14

Remaining = 3/7 - 1/14 = 5/14

5/14 = 25000

Salary = 14/5 × 25000 = Rs. 70000

A. 792044

B. 791022

C. 797160

D. 794028

A. 2720

B. 2448

C. 2040

D. 2133

A.1990

B.1560

C.2100

D. 1150

**Explanation: **The smallest number that is divisible by 12, 13 and 15 can be derived from = LCM of (12, 13, 15)

LCM = 780, which is a 3-digit number.

Since the answer should be a 4-digit number.

We can take the 2^{nd} multiple of 780, which is 1560 and that is the smallest 4-digit number that is divisible by 12, 13 and 15.

So, the answer is 1560.

Look Here.