by **Amit Prabhu** | Updated on 02 August 2023

- DXC TechnologyLogical Ability Questions
- Other DXC-Technology Resources

A. East

B. South

C. North

D. West

**Explanation: **Each way is marked the same as the 45 degrees clockwise direction based on the specified directions, causing all of the directions to shift to 45 degrees clockwise.

As a result, if north is referred to as north-east, north-east is referred to as east; east is referred to as south-east, therefore south-east will be referred to as south.

• If p is in S then 1/p is in S

• If both p and q are in S, then so is (p + q)

1. 1/5 is in S.

2. 1/2 is in S.

A. Statement 2 alone concludes.

B. Both statements conclude.

C. Both statements do not conclude.

D. Statement 1 alone concludes.

**Explanation: **If p is in S then 1/p is in S , through statement 1 1/5 is there then 5 will be there , 1 will be sufficient

As per statement 2, 1/2 is there then we can’t take a decision on 5

Sushil, a salesperson, was asked by his Sales Manager to meet one of their high profile clients. Due to his ill health, the sales manager was unable to take updates from Sushil about the meeting. Sushil’s phone was also switched off. On which day did Sushil meet the client?

i. Ravi, one of the sales Manager’s colleague, tells him Sushil did not visit the client either on Thursday or on Tuesday.

ii. Vikash, one of the sales manager’s colleague, tells him that Sushil visited the client 2 days before Ravi contacted the client which was the day after Monday.

A. Either of the statement is sufficient in answering the question.

B. Statement I alone is sufficient in answering the question.

C. Statement II alone is sufficient in answering the question.

D. Both the statements put together are sufficient in answering the question.

E. Both the statements even put together are not sufficient in answering the question.

**Explanation: **Statement i. Ravi, one of the sales Manager’s colleagues, tells him Sushil did not visit the client either on Thursday or on Tuesday. We can say sunil will visit on Monday, Wednesday , Friday and Saturday so statement 1 is not sufficient

Vikash, one of the sales manager’s colleague, tells him that Sushil visited the client 2 days before Ravi contacted the client which was the day after Monday. By using only statement 2 , 2 days before Monday will be Saturday hence II alone is sufficient .

3, 11, 25, 45,….

A. 75

B. 71

C. 65

D. 61

**Explanation: **11-3 = 8

25 – 11 = 14

45 – 25 = 20

8,14 and 20 the difference is 6 , hence next difference is 26

x-45 = 26

x = 71

Building : Bricks :: Flower :

A. Petals

B. Seed

C. Fruit

D. Honey

**Explanation: **A building is a complete structure built using bricks.

Similarly, a flower is the complete structure that is composed of petals.

A.50km

B.40km

C.60km

D.30km

"%" denotes greater than

“>”denotes "equal to“

“=" denotes "not less than“

"@" denotes "not equal to“

“#’’ denote “ less than”

“*” denote “not greater than”

**Statements**

P>S, S@T, P#R

**Conclusions**

I.5%R

II. P@T

A. Only conclusions I is true

B. Conclusions II is true

C. Neither Conclusions I and II true

D. Both Conclusions I and II true

**Explanation: **P>S - P is equal to S

S@T – S is not equal to T

P#R – P is less than R

Conclusion 1 – S% R – S is greater than R

P=S , P<R , hence S< R , so conclusion I wrong

p@T , p is not equal to T ,

p = s, s is not equal to T , hence statement II is correct

A. Father-in law

B. Brother-in-law

C. Uncle

D. Grandfather

**Explanation: **Anand introduces Geeta as the wife the grandson of his mother.

the grandson of his mother means son of Anand, Geeta is wife of Anand son, hence Anand is father-in-law for Geeta

A.14 kms

B.They are at the same place at the finishing point

C. 15 kms

D.Data is insufficient

A.85

B.71

C.61

D.75

**Explanation: **11-3 = 8

25 – 11 = 14

45 – 25 = 20

8,14 and 20 the difference is 6 , hence next difference is 26

x-45 = 26

x = 71

"John is in Football team" is written as "sit pit jit hit lit",

"Basketball and Football team have eleven players" is written as"mit kit pit nit bit git hit",

"Steve is in Basketball team" is written as "bit rit fit hit sit".

How is "Steve is in Football team“ written as?

A. Pit Sit fit hit rit

B. Pit git fit hit jit

C. Pit Sit fit hit jit

D. Pit Sit fit mit jit

**Explanation: **"John is in Football team" is written as "sit pit jit hit lit" ----- (i)

"Basketball and Football team have eleven players" is written as"mit kit pit nit bit git hit" ---- (II)

"Steve is in Basketball team" is written as "bit jit fit hit sit" ------ (III)

Considering I & ii football team is written as pit & hit

Considering I & iii is in is written as sit & jit

Steve from iii will be written as fit

1.Garden

2.Earth

3. Grass

4.Forest

5.Tree

**Explanation: **grass makes tree, some trees makes garden, lots of garden make a forest, forest make Earth

A.24

B.2o

C.18

D.29

**Explanation: **2+1 = 3

3+4 = 7

7+1= 8

8+5 = 13

13+1 = 14

14+6 = 20

A. 99

B. 98

C. 101

D. 100

**Explanation: **1×1×1=1,

1×2×2=4,

2×3×3=18,

3×4×4=48,

4×5×5=100.

Look Here.