LTI Logical Reasoning Previous Year Questions

03 January 2023

LTI Logical Reasoning Previous Year Questions


L & T Infotech Logical Reasoning Questions

Q1) India got independence on August 15, 1947. What was the day of the week?

A. Sunday

B. Friday

C. Monday

D. Thursday
 
Answer : Option B

Explanation: Number of odd days in the first 1600 years = 0 odd day

Number of odd days in the next 300 years = 1 odd day

Now, 46 years had 11 leap years and 35 ordinary years.

The number of odd days in 46 years= (2×11) +(1×35) =22+35=57=8weeks and 1 odd day.

Now, we shall calculate the number of odd days in 1947 till 15 August.

Month completed January, February, March, April, May, June, July, August15 days overall 227 days

227 days=32 weeks and 3 odd days.

So, the total number of odd days till 15 August 1947=0+1+1+3=5.

On counting five days from Monday, we get Friday.

Therefore, 15 August 1947 was a Friday.

 

Q2) Town D is to the West of town M. Town R is to the South of town D. Town K is to the East of town R. Town K is towards which direction of town D?

A. South

B. South-East

C. East

D. North-East
 
Answer : Option B
Explanation: Town K is south – east of town D

 

Q3) A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E,Aand C are sitting together. In which position is A sitting ?

A. Between B and C

B. Between E and D

C. Between C and E

D. Between B and D
 
Answer : Option A

Explanation: E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right

E _ _ _ C _

A is to the right of B and E, A and C are sitting together, A is sitting next to B, D is not sitting with E

E B A C D

Position is A is between B and C

 

Q4) Pointing out to a photograph, Shaloo said, “Her son's father is the son in law of my mother.” How is Shaloo related to the lady?

A. Aunt

B. Mother

C. Sister

D. Cousin
 
Answer : Option C

Explanation: The lady’s husband is the son-in-law of Shaloo’s mother. i. e. the lady is the daughter of Shaloo's mother. Thus, Shaloo is the lady's sister.

 

Q5) If ROAST is coded as PQYUR in a certain language then how will SLOPPY be coded?

A. MRNAQN

B. QNMRNA

C. RANNMQ

D. NRMNQA
 
Answer : Option B

Explanation: ROAST is coded as PQYUR

R-2 = P

O+2 = Q

A-2 = Y

S+2 = U

T-2 = R

Similarly

S-2 = Q

L+2 = N

O-2 = M

P+2 = R

P-2=N

Y+2 = A

Option B

 

Q6) Look at this series: 664, 332, 340, 170, ____, 89. What number should fill the blank?

A.85

B.109

C.97

D.178

Answer : Option D

Explanation: 2nd number is exactly half of 1st number. (664/2 = 332)

3rd number is the addition of second number and the sum of the digits of 2nd number   ( 332+ (3+3+2)   = 340).

4th number is exactly half of 3rd number (340/2 =170)

Therefore, 5th number equal to  170+1+7+0  = 178 is the required answer

 

Q7) Statement :

In order to reduce the gap between income and expenditure, the company has decided to increase the price of its product from next month.

Assumptions :

I. The rate will remain more or less same after the increase.

II. The expenditure will more or less remain the same in near future.

III. The rival companies will also increase the price of the similar product.

A.Only III is implicit

B.None of these

C.All are implicit

Only II and III are implicit
Answer : Option B

Explanation: Clearly, the company intends to reduce the gap between income and expenditure by increasing the price of its product i.e. by keeping the expenditure unaltered and increasing the income only. So, II is implicit while I is not. However, the rival companies may or may not follow the same pursuit. So, III is not implicit.

 

Q8) Event (A): Company X is opening an office in city Y for marketing the company's products.

Event (B): Company X has chalked out an expansion plan, involving raising production capacity at its existing plants.

A.If 'A' is the effect and 'B' is its immediate and principle cause.

B. If 'B' is the effect and 'A' is its immediate and principle cause.

C. If 'A' is the effect but 'B' is not its immediate and principle cause.

D. If 'B' is the effect but 'A' is not its immediate and principle cause.

Answer : Option C

Explanation: Events (A) and (B) are related events and chronologically (B) occurs before (A) and because of as they are planning to increase capacity, they have to make a plan to sell their products also so they open new offices for marketing those products. But opening an office in a particular city, requires other events such as market survey etc. It is not the immediate and principle cause.

 

Q9) Statement :

The principal instructed all the teachers to be careful in class because some students may disturb other students.

Assumptions :

I. The teachers may handle the situation properly and they may restrict the naughty students.

II. The students will welcome the decision of the Principal.

A.If only assumption I is implicit

B.If only assumption II is implicit

C.If either I or II is implicit

D.If neither I nor II is implicit

Answer : Option A

Explanation: Teachers have been instructed to maintain discipline in the class and point out the naughty students who do not let other students’ study. So, I is implicit.

Whether the student’s welcome the decision or not we can’t judge on it.

 

Q10) Consider the series 3, 7, 23, 95, ?. What is the value of ?

A. 62

B. 128

C. 479

D. 575
 
Answer : Option C

Explanation: 3*2 + 1 = 7

7*3+2 = 23

23*4+3 = 95

Hence 95*5+4 = 479

 

Q11) Complete the series: QAR, RAS, SAT, TAU, _____

A. TAT

B. UAT

C. UAV

D. TAS
 
Answer : Option C

Explanation: In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. Next term UAV

 

Q12) If SACHIN is coded as UDGMOU, then DHONI is coded as:

A.FKSSO

B.ELTSP

C.FMSOP

D.ELSSO

Answer : Option A

Explanation: SACHIN is coded as UDGMOU

S+2 = U

A+3 =D

C+4 = G

H+5 =M

I+6 = O

N+7 = U

Similarly

D+2 = F

H+3 = K

O+4 =S

N+5 = S

I+6 = O

Option A

 

Q13) Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces: 2, 3, 5, 7, 11, (....), 17

A.12

B.13

C.14

D. 15
 
Answer : Option B

Explanation: 2,3,5,7,11,17 all are prime numbers, hence the missing number is 13.

 

Q14) Arnav said,"This girl is the wife of the grandson of my mother." Who is Arnav to the girl?

A. Father

B. Grandfather

C. Husband

D. Father-in-law
 
Answer : Option D

Explanation: This girl is the wife of the grandson of my mother – grandson of my mother means grandson of arnav mother, the boy will be arnav son and the girl is wife of arnav son , therefore arnav will be the father-in-law

 

Q15) Arrange the following in order:

1.Income 2.Respect 3. Education 4.Well-being 5.Job

A. 1,2,5,3,4

B. 1,3,2,5,4

C. 3,1,5,2,4

D. 3,5,1,2,4
 
Answer : Option D

Explanation: The order of sequence will be Education, Job, Income, Respect and Well-being



Related Articles

Ask Us Anything !